Biuletyn SW Trójmiasto

W skład redakcji wchodzili, w różnym okresie:
Mikołaj Kostecki, Ewa Kubasiewicz, Andrzej Kołodziej, Staszek Kowalski, Marek Czachor, Magdalena Czachor, Zbyszek Mielewczyk, Basia Formella, Andrzej C. Leszczyński, Janusz Golichowski, Piotr Szczudłowski.

Z redakcją współpracowali: Teresa Popiołek, która przepisywała na maszynie, Zbyszek Łąkowski oraz Andrzej i Dzidka Terlikowscy, u których stały komputery. Wojtek Pytel zrobił w 1987 roku, interfejs łączący ZX Spectrum z maszyną Olivetti. Od tego czasu, zaczął się skład “SWT” na komputerach, który robił Zbyszek Mielewczyk. Początkowo na własnym ZX Spectrum, później na Amstradzie, ( biuletyny składane na Amstradzie miały charakterystyczną formę, gdyż drukowane były często bezpośrednio na matrycach białkowych przy pomocy drukarki 9-igłowej), i wreszcie, komputerze IBM klasy XT, już przy użyciu pierwszego polskiego, nowoczesnego edytora tekstu TeX.

Skład komputerowy dla ostatniego zespołu redakcyjnego, robił Bogusław Jackowski, twórca TeX-u.

Nakład SWT wahał się od 2000 do 15000 egz.

Komputer Amstrad, zamówiony przez redakcję biuletynu u zagranicznego przedstawiciela SW, Ewy Kubasiewicz, przewieziony został w transporcie leków-darów z Francji dla Oddziału Urologicznego szpitala w Wejherowie. Kontrola celna przypilnowała, by komputer znalazł się na liście darów. Współpracujący z nami dr Marek Roslan znalazł się w trudnej sytuacji. Musiał wyjaśnić kolegom, iż – niestety – komputera nie może przekazać Oddziałowi, gdyż przeznaczony jest dla podziemia. Co gorsza, inne dary okazały się przeterminowanymi lekami, więc zostały wyrzucone.

Biuletyn, jak i wszystko, drukowaliśmy w różnym czasie różnymi technikami. Zaczynaliśmy sitodrukiem, następnie na powielaczach i równolegle na offsetach. Sitodruk mimo, że był techniką wymagającą sporego wysiłku, z uwagi na bezgłośną niemal pracę, stosunkowo niski koszt i dostępność sprzętu był w użyciu do końca 1990 r.

Biuletyn SW Trójmiasto dostępne pod linkiem http://www.sw-trojmiasto.pl/PrasaSWT.html

powiększalnik do przygotowywania diapozytywów do sitodruku

sitodruk – stosowaliśmy ramki drewniane

wypalarka do matryc powielaczowych